Zilele libere pe care românii le-au primit de Paşte şi de 1-2 mai au redus semnificativ consumul de energie electrică la nivel naţional. Cel mai mare impact l-a avut scăderea activităţii
Zilele libere pe care românii le-au primit de Paşte şi de 1-2 mai au redus semnificativ consumul de energie electrică la nivel naţional. Cel mai mare impact l-a avut scăderea activităţii industriale. În consecinţă, şi preţul energiei electrice tranzacţionate la bursa de profil a ajuns la un nivel minim, atingând valori de până la şase-şapte ori mai mici faţă de începutul lunii aprilie.
Dacă atunci preţul electricităţii tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a bursei de energie se învârtea în jurul valorii de 200 de lei pe MWh, în prima zi de Paşte a ajuns la o valoare de 19,15 lei pe MWh. Nivelul este, probabil, un minim-record al acestei pieţe. Preţul a urcat la 133,61 lei pe MWh pe 30 aprilie, când majoritatea oamenilor s-au întors la serviciu, şi a scăzut iar la 71,84 lei pe MWh în ziua de 1 Mai, declarată liberă.
Potrivit directorului general al Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), Octavian Lohan, consumul de energie la nivel naţional a scăzut foarte tare în această perioadă. "Scăderea se datorează în primul rând opririi industriei, întrucât variaţiile în consumul casnic nu au un impact atât de semnificativ. Efectul este cu atât mai mare pentru că Paştele a nimerit lângă 1 Mai", a declarat, pentru "Adevărul", oficialul DEN.
El a dat ca exemplu prima zi de Paşte, când la ora 7.00 dimineaţa, consumul era de circa 4.700 MW, când, într-o duminică obişnuită din această perioadă, ar fi trebuit să se ridice la circa 5.900 MW. Diferenţa se simte însă şi mai mult în timpul săptămânii, când consumul este mai intens.
De altfel, nu numai preţurile au scăzut, ci şi cantităţile tranzacţionate, de la peste 15.000 MWh la sub 10.000 MWh.
E