Savantul Richard Watson ne propune in cartea sa (FUTURE FILES - A History of Next 50 Years, Scribe Publications, 2007) o foarte probabila istorie a urmatorilor 50 de ani pornind de la niste trenduri emergente in prezent. Insa scopul principal al cartii nu este atat prezicerea viitorului, cat trezirea constiintei colective si responsabilizarea oamenilor in ceea ce priveste posibilele destinatii ale prezentului.
Dupa ce Capitolul 1 incepe cu cazul unei femei din Londra care a fost descoperita moarta in apartamentul sau abia dupa doi ani, Watson prezinta un fenomen care ia tot mai mare amploare in marile metropole: disparitia vecinilor. Marile centre urbane devin colectii de "singuratati individuale" care duc o viata narcisista, egoista si izolata.
"Intr-o societate in care tot mai multi oameni sunt conectati doar prin internet, nimeni nu mai ajunge sa cunoasca pe cineva foarte bine", scrie Watson. Ne trezim ca avem din ce in ce mai multe "cunostinte", dar tot mai putini prieteni. A cunoaste pe cineva foarte bine a devenit un efort care nu mai merita facut. Oamenii considera ca a te implica in viata altcuiva inseamna sa te "incarci" cu probleme care, in fond, nu te privesc. Privita in acest mod, prietenia "clasica" devine un stres negativ, consumator de timp. Relatiile sunt extrem de superficiale si nu mai trec dincolo de o anumita limita. Cu cat te izolezi mai mult - taind astfel cat mai multe surse de stres (negativ, dar si pozitiv) -, cu atat te autoconservi mai bine, te uzezi psihic mai putin si deci poti trai mai mult. In Japonia, de cativa ani, ia amploare un fenomen numit hikikomori - in traducere aproximativa, "retragere". Potrivit specialistilor niponi, exista aproape un milion de "hikikomori" in Japonia. Acestia sunt mai ales baieti care decid sa se izoleze total in camera lor, cu anii. Mancarea le este lasata la usa, iar la WC se duc cand nu