Fostul şef al Băncii Mondiale somează ţările bogate să facă mai mult pentru evitarea efectelor încălzirii globale Ţările bogate trebuie să-şi reducă emisiile de carbon cu 80%
Fostul şef al Băncii Mondiale somează ţările bogate să facă mai mult pentru evitarea efectelor încălzirii globale
Ţările bogate trebuie să-şi reducă emisiile de carbon cu 80% până în anul 2050, a avertizat de curând Lordul Nicholas Stern. Autorul celebrului raport, comandat de guvernul britanic, a prevăzut, cu doi ani în urmă, impactul încălzirii globale asupra economiei mondiale, iar concluziile sale au fost mai mult decât îngrijorătoare.
Studiul fostului economist-şef al Băncii Mondiale, iniţial contestat de către specialişti, a fost completat cu noi descoperiri care vin să confirme semnalul de alarmă tras în 2006. Stern a prezentat noi studii ştiinţifice ce arată că apele planetei absorb mai puţin dioxid de carbon decât estimase anterior.
El a declarat cu câteva zile în urmă, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Şcoala Economică din Londra, că ţările bogate trebuie să dea startul în cursa împotriva încălzirii globale, reducându-şi drastic emisiile, cu 80% până în 2050.
Statele în curs de dezvoltare trebuie să-şi fixeze şi ele obiective de reducere a emisiilor poluante ce vor trebui îndeplinite până în 2020. Stern a mai spus că viteza încălzirii globale este mult mai mare decât estimase inţial, iar omenirea ar putea să facă faţă războiului împotriva schimbărilor climatice numai în cazul în care devine conştientă că emisiile poluante cresc vertiginos.
America şi Europa, campioanele poluării
Piaţa globală a carbonului trebuie să se perfecţioneze şi să devină mai profitabilă. Este nevoie de investiţii majore în domeniul cercetării şi dezvoltării de tehnologii verzi. Naţiunile bogate ar trebui să ţină seamă de faptul că statele sărace au nevoie d