Daca un apartament cumparat in urma cu doi ani iti putea aduce un profit de 100%, tinand cont de preturile practicate la ora actuala in Bucuresti, cat de profitabila mai poate fi o investitie intr-o locuinta care acum costa 2.000 de euro/metrul patrat? Tinand cont de imaginea actuala a pietei este exclus un pret de 4.000 de euro/mp pentru aceeasi locuinta la nivelul anului 2010.
Preturile locuintelor vechi din Bucuresti au stagnat in primele luni ale anului si pana la sfarsitul acestui an tendinta ar putea ramane aceeasi, de stabilizare, in conditiile in care ultimii ani au adus cresteri de doua cifre de la un an la altul.
Presiunea pe preturile apartamentelor vechi este pusa atat de inasprirea conditiilor de creditare din partea bancilor, cat si de alternativa reprezentata de ansamblurile noi de locuinte, care pot reprezenta inca o alternativa de investitie, dar si aici randamentele s-au redus semnificativ.
Un numar important de investitori au achizitionat locuinte in ansambluri rezidentiale noi inca dinainte de inceperea constructiilor, mizand pe cresterea preturilor atat dupa finalizarea proiectului, cat si pe avansul general al pietei.
Acestia mizau pe cresteri de preturi de 50% sau chiar mai mari, dar in conditiile in care ritmul de crestere a pietei da semne de incetinire, o parte dintre investitori au scos pe piata locuintele din portofoliu pentru a-si marca profiturile acum.
Acest exemplu de investitie, in care pretul de achizitie a unei locuinte 'pe macheta' este mai mic decat in momentul finalizarii, reprezinta in continuare o oportunitate viabila, in conditiile in care o parte dintre dezvoltatori continua sa practice preturi promotionale in momentul lansarii proiectelor.
Dezvoltatorii mizeaza pe vanzarea unui numar important de locuinte imediat dupa anuntarea proiectului, atat ca strategie de marketing, cat si pentru