O dată cu venirea primăverii, ne bucurăm şi de posibilitatea alegerii unor tratamente naturiste pentru a scăpa de anumite afecţiuni. După mesele îmbelşugate cu lipide şi glucide din vacanţa de Paşte, curele cu salate şi fructe sunt binevenite. Dar dacă e să alegem o cură benefică nu numai pentru siluetă, ci şi pentru organele corpului nostru, cea mai bună decizie este păpădia. Se găseşte peste tot, nu costă nimic şi, mai ales, ajută în tratarea multor boli. „Este minunată în salatele cu cartofi! Până dă floarea, se pot ingera 10-15 tije de păpădie pe zi, având rolul de a drena ficatul şi de a elimina bila în duoden”, declară fitoterapeutul braşovean Valeria Petriu.
Primăvara e mai puţin amară
Primăvara, păpădiile au cantitatea cea mai mare de principii active, rădăcinile conţinând mai multă colină şi latex decât cele din august, direct proporţional cu acestea crescând şi valoarea terapeutică. Dacă pentru multe persoane gustul amar reprezintă o problemă, trebuie amintit faptul că primăvara, păpădia este mai puţin amară, datorită conţinutului redus de taraxicină, faţă de păpădiile din vară, când nivelul taraxicinei atinge şi 40%. „Gustul nu ar trebui să pună probleme prea mari. Fibrele de păpădie au rolul de a mări peristaltismul intestinal, dar dacă e prea fibroasă şi persoana respectivă nu o poate suporta astfel, se poate bea sucul. Acesta se poate folosi şi pentru a unge petele de pe faţă sau pielea pigmentată la persoanele mai în vârstă. Păpădia ajută în foarte multe probleme”, explică Valeria Petriu.
Tratament şi pentru varice
Ca acţiune farmaceutică, păpădia se poate utiliza drept colagog, pentru a favoriza evacuarea bilei în duoden sau coleretic, laxativ şi diuretic. Medicina naturistă consideră păpădia benefică în afecţiuni ca gastritele hiperacide, dischineziile biliare cu tulburări intestinale, obezitate, reumatism, ate