Comunitatea internationala a fost surprinsa pe picior gresit de revoltele provocate de criza alimentelor, nu are "nicio scuza" pentru asta si plateste acum pretul a "douzeci de ani de greseli", apreciaza noul raportor special al ONU privind dreptul la alimentatie, Olivier de Schutter, intr-un interviu pentru Le Monde citat de AFP.
"Nu exista nicio scuza. Multi au vorbit in zadar de ani de zile si au cerut sustinerea agriculturii in tarile in curs de dezvoltare. Dar nu s-a facut nimic impotriva speculei cu materii prime, astfel ca previzibil, platim pretul a douazeci de ani de greseli", a spus de Schutter.
El blameaza si institutiile financiare internationale care "timp de douazeci de ani au subestimat necesitatea de a investi in agricultura" si critica planurile de reforma structurala ale Fondului Monetar International care au facut tarile in curs de dezvoltare "vulnerabile la volatilitatea preturilor".
"Revoltele foamei" - precum cele din Egipt, Haiti, Coasta de Fildes, Etiopia, Filipine si Indonezia - sunt, potrivit noului raportor al ONU, "un apel la ordine", iar "epoca alimentelor ieftine tine deja de domeniul trecutului".
Preturile mondiale la grau, orez, lapte si carne s-au dublat, iar la porumb s-au triplat in ultimul an. Natiunile Unite au avertizat ca ridicarea pretului la alimente va afecta 100 de milioane de oameni din intreaga lume, iar Banca Mondiala a anuntat masuri de urgenta care sa ajute fermierii africani si sa impulsioneze cresterea productiei agricole pe plan mondial.
Spacialistii cauta cauzele acestei situatii. Ei au identificat printre ele cresterea populatiei mondiale - care se estimeaza ca va ajunge la 9 miliarde pana la mijlocul secolului -, presiunile exercitate de masurile pentru protectia mediului, conditiile meteorologice nefavorabile din diferite parti ale lumii - fie ele inundatii,