Deschiderea sezonului de nunţi a dus la reluarea târgurilor de lăutari din Piteşti. În fiecare joi dimineaţă, se pot arvuni formaţii de lăutari. Preţurile pornesc de la 1.000 de euro pentru o seară. Sursa: Dan Badea
Cei interesaţi îşi pot „închiria“ muzicanţi, pentru una sau mai multe seri, la târgul de lăutari care are loc, în fiecare dimineaţă de joi, în piaţeta din faţa magazinului Trivale, din Piteşti. De fapt, nu e vorba de arvunit exclusiv la petreceri, ci chiar şi la înmormântări. Nici cei mai bătrâni lăutari din zonă nu ştiu când s-a ţinut prima oară acest eveniment.
Cert este faptul că, în perioada interbelică, cântăreţii din Argeş şi din împrejurimi îşi arătau măiestria în faţa târgoveţilor boemi într-o crâşmă de pe strada Sfânta Vineri, poreclită în acea vreme „La Şchiopu’“, pentru o mână de bănuţi. Printre lăutari s-a aflat şi Zavaidoc, care avea să devină unul dintre cei mai renumiţi lăutari ai României.
Muzicanţi pentru toate buzunarele
Odată cu venirea comunismului, cârciuma de pe Sfânta Vineri a fost demolată, iar lăutarii s-au adunat în Parcul Ştrand. De la răsturnarea regimului, în ’89, cântăreţii se adună în faţa magazinului Trivale. Cei mai bătrâni în breaslă regretă vremurile în care lăutarii erau arvuniţi şi pentru câte o jumătate de săptămână.
„Pe vremuri, nunţile ţineau de vineri până marţi. Acum se face doar o jumătate de seară, sâmbă ta. Mulţi nu mai cheamă lăutari adevăraţi, ci pe unu’ cu orga, care cântă manele“, povesteşte Sebastian Leca, unul dintre muzicanţii cu vechime din Piteşti. Foarte mulţi dintre lăutari spun că, în general, sunt solicitaţi să cânte la evenimente organizate de oameni care nu prea „înghit“ manelele.
Pentru o seară de petrecere, o trupă de patru lăutari poate fi „închiriată“ cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de măie