Un american a scris o carte despre mâncărurile savurate cândva de primii colonişti şi despre ingrediente pe cale de dispariţie Scriitorul îndrăgostit de tradiţiile culinare ale
Un american a scris o carte despre mâncărurile savurate cândva de primii colonişti şi despre ingrediente pe cale de dispariţie
Scriitorul îndrăgostit de tradiţiile culinare ale ţării sale a muncit patru ani pentru a alcătui o listă cu 1.080 de plante şi animale, din ce în ce mai rar întâlnite, pentru că oamenii le-au exclus din bucătăriile lor.
Gary Paul Nabham a adunat reţetele tradiţionale care utilizau aceste specii într-o carte, încredinţat că, dacă îi va convinge pe americani că merită să le încerce gustul, va reuşi să le salveze de la dispariţie.
Cartea etnobiologului, "Renaşterea tradiţiilor culinare americane : Gustaţi şi salvaţi alimentele americane pe cale de dispariţie", nu este o simplă carte de bucate inedite, precizează cotidianul "New York Times". Volumul conţine 93 de poveşti ale unor mâncăruri savurate cândva de primii colonişti, precum stufatul de iarbă sărată, piureul de castane mexicane sau antilopa pitică la proţap.
Puţini au auzit de napul cu gât roşu, veveriţa zburătoare, ţiparul american, porumbelul indienilor Seneca, capra de Tenesee sau de fasolea baptistă, alunele sudiste sau pepenele lunii şi al stelelor. Iar cei care mai ştiu să le gătească sunt şi mai puţini, vechile reţete, altădată larg răspândite, nefiind consemnate în nicio carte.
America, împărţită în regiuni culinare
Pentru a-şi sistematiza colecţia de reţete tradiţionale, Nabham a organizat lista celor 1.080 de plante şi animale rare, pe 13 regiuni culinare. Astfel, în cartea sa, coasta Pacificului, din California, până în nordul Mexicului, poartă numele de "Patria ghindei". Acesteia îi corespunde, în est, pe ţărmul Atlanticului, "Patria crabului".
"Pat