Preţul locuinţelor exclusiviste, rezervate VIP-urilor şi străinilor, a crescut anul trecut cu 15% şi încă nu se opreşte. Sursa: Cosmin Marinescu
Un milion de euro nu mai este deloc o sumă mare pentru clientul care-şi doreşte o locuinţă de lux în Capitală. Preţul mediu al unui metru pătrat a ajuns deja la 4.000 de euro, în condiţiile în care pe piaţă nu au mai apărut noutăţi, iar terenurile căutate în acest scop sunt foarte puţine şi deosebit de scumpe, susţin experţii imobiliari. Potrivit acestora, numărul de unităţi ce vor fi create anul acesta este mic în comparaţie cu anii precedenţi, dezvoltatorii concentrându- se mai mult pe ansamblurilemamut, adresate clasei medii.
În aceste condiţii, preţurile ar trebui să stagneze, după ce, anul trecut, au fost majorate cu aproximativ 15%. În centrul atenţiei cumpărătorilor de elită se află penthouse-urile, locuinţele de la ultimul etaj al blocurilor noi, dar şi vilele de epocă, dorite pentru unicitatea lor şi a zonei în care se află, spun agenţii imobiliari.
Dorobanţi, Primăverii, Aviatorilor, Herăstrău şi Domenii sunt ţintele cele mai vânate de amatorii de lux. În aceste cartiere, terenurile pe care se pot construi locuinţe de top sunt pe cale de dispariţie, iar dacă acest lucru nu s-a întâmplat încă, preţurile de vânzare de 2.000-3.000 de euro/mp nu mai rentează investiţia. „Segmentul lux a fost şi va rămâne unul exclusivist, iar produsul se va vinde întotdeauna mult mai greu, având un public-ţintă mult mai redus. De aceea preţurile se menţin constante pe acest segment“, explică Irina Petrescu, consultant în cadrul Departamentului rezidenţial al companiei Esop.
Casa cu grădină şi jacuzzi,sus pe bloc
Apartamentul la ultimul etaj nu mai este astăzi „răţuşca cea urâtă“ a blocului, ci, dimpotrivă, s-a transformat într-o adevărată vedetă. Cu patru-cinci camere şi