Dacă au văzut că nu-i pot concura pe bulgari, românii s-au gândit să se asocieze cu ei şi să profite de pe urma turiştilor care vin la Marea Neagră. Sursa: ReutersSursa: Ştefan Ciocan
1 /.
Dacă tot nu au reuşit să câştige aproape niciun meci în războiul împotriva litoralului bulgăresc, reprezentanţii litoralului românesc au decis să creeze pachete în care să îmbine cele două oferte. Discuţiile se poartă şi la nivelul autorităţilor locale, care se gândesc, printre altele, la o pistă de biciclete care să lege Balcikul de sudul litoralului românesc.
În aceste zile, zeci de mii de români îşi petrec vacanţele pe litoralul Mării Negre, în staţiuni din ambele ţări. Dacă estimările arată că în Bulgaria ar fi acum circa 20.000 de turişti români, pe coasta românească cifra ar putea ajunge până la cel mult 30.000. Asta în condiţiile în care nu pot fi cuantificate spaţiile de cazare din Vama Veche şi 2 Mai, ci doar hotelurile clasificate, care oferă în jur de 20.000 de locuri.
Turiştii, plimbaţi de la unii la alţii
Vă petreceţi concediile numai pe litoral şi nu aţi fost încă în Bulgaria? Nici o problemă - cu numai 80 de lei puteţi face o excursie de o zi la vecini, vizitând Varna, Nisipurile de Aur, Albena şi Balcik. La cerere, agenţiile pot oferi chiar şi pachete mai complexe în cele două ţări - o jumătate de sejur în România, cealaltă în Bulgaria. Congresul Medicilor Stomatologi, de exemplu, care va reuni la finele acestei luni 800 de specialişti, va avea loc trei zile în Albena şi alte trei la Mamaia. „Nu trebuie să-i privim pe bulgari ca pe nişte concurenţi, ci ca pe nişte parteneri. Putem să le oferim şi noi străinilor care petrec sejurul în Bulgaria excursii pe litoralul românesc sau croaziere în Delta Dunării, şi aşa profită toată lumea“, e de părere Corina Martin, preşedintele Asociaţiei de Promovare a Litoralului.