Evoluţia tehnologică face să dispară scrisorile de dragoste. Pasiunea s-a redus la câteva caractere care încap pe ecranul mobilului sau în e-mail. Sursa: NorthFotoSursa: Reuters
1 /.
„Micu + Sufleţel = LOVE.“ Aşa sună povestea de dragoste modernă, rezumată printr-un mesaj scris pe pereţi, în metrou sau chiar pe trotuar. Dar în intimitate? Cum se manifestă dragostea, cum se exprimă sentimentele şi în ce formă ajung la destinatar? Soluţia simplă şi rapidă: SMS-ul. Şi dacă „nu-mi răspunzi la SMS“, tragedia e mare, doar nu e scrisoare să ajungă greu, iar semnalul la telefon a încetat să mai fie o problemă.
Scrisorile de dragoste trimise din armată au fost înlocuite de permisii petrecute în internet-café-uri, în faţa calculatorului, cu fereastra „Compose mail“ deschisă.
Nostalgia îndrăgostiţilor de ieri
„Cordelia mea,
Aud spunându-se despre mine c-aş fi îndrăgostit de mine însumi, şi lucrul acesta nu mă miră; cum altfel s-ar putea vedea că sunt îndrăgostit, când eu nu te iubesc decât pe tine? Cum s-ar ghici? Fiindcă nu te iubesc decât pe tine. Sunt eu îndrăgostit de mine însumi? (...) Johan al tău“, scria Soren Kierkegaard în „Jurnalul seducătorului“.
Armele seducătorilor de astăzi sunt mesajele scrise pe care le pot transcrie de pe ecranul telefonului pe o foaie de hârtie. Iar cutiuţa cu scrisorile de dragoste legate cu fundiţă şi parfumate s-a transformat într-un dosar din plastic, plin cu variantele printate ale mailurilor în care sentimentele încearcă să treacă dincolo de monitorul calculatorului prin caractere identice cu cele folosite pentru orice altă conversaţie. Caligrafia, care transmite furia, pasiunea şi personalitatea celui care a scris o scrisoare de dragoste, s-a pierdut pe drumul evoluţiei tehnologice şi s-a transformat în litere prefăcute.
„Bucuria de a vedea s