Ca să-şi stimuleze pacienţii să se descopere mai eficient, mulţi psihoterapeuţi din Vest ţin şedinţele în parcuri, unde se plimbă alături de clienţii lor. Sursa: NorthFoto
În loc să-şi trateze pacienţii în tradiţionalele birouri, mulţi specialişti în psihoterapie din Statele Unite şi Canada au mutat şedinţele în parc. „Ipoteza este că mişcarea ritmică, cum ar fi mersul, este foarte utilă pentru procesul de autodescoperire“, afirmă medicul Kate Hays, care a încorporat această tehnică de ani buni în clinica sa şi care a publicat şi o carte pe acest subiect.
Combinaţia „mişcare şi vorbit“ este foarte bună şi pentru adolescenţii care au dificultăţi în a-şi exprima deschis părerile în birourile psihoterapeuţilor.
„Şedinţele sunt mai productive“
„În parc, pacienţii sunt mult mai relaxaţi, iar şedinţele sunt mult mai productive. În plus, faptul că se uită în depă rtare, la un peisaj plăcut, şi nu văd în faţa lor terapeutul, îi ajută «să se deschidă »“, explică beneficiile noii terapii Cathy Brooks Fincher, licenţiat în psihoterapie cu o experienţă de 20 de ani în domeniu. Specialiştii enumeră şi alte beneficii ale acestei metode de terapie: pacienţii sunt încurajaţi să fie activi fizic, „să se deblocheze“ atunci când se confruntă cu subiecte dificile şi să fie creativi, activitatea fizică favorizând o gândire mai profundă.
Pacienţii trataţi prin această metodă spun că se simt mult mai confortabil să vorbească în timp ce fac mişcare decât „între patru pereţi“. „Când mă plimb alături de terapeut, mă pierd în gânduri şi emoţii fără să mai mai gândesc la ceasul care ticăie. Pentru că sângele pompează în timp ce facem mişcare, sunt mult mai deschisă la idei noi, creierul meu funcţionează diferit“, povesteşte Debbie, o pacientă care a încercat tehnica.
Utilă pentru depresivi şi anxioşi
Nume