*Organizaţiile amintesc episodul mobilului confiscat unei jurnaliste de Traian Băsescu
*Bush invită guvernele să garanteze libertatea presei
Libertatea presei din România a scăzut considerabil faţă de anul trecut. Iată ce constată organizaţiile de apărare a libertăţii presei - Reporters sans Frontières (RSF) şi Freedom House. Într-un raport asupra libertăţii de exprimare în Uniunea Europeană, intitulat „Jurnalişti în pericol”, ce urmează să fie publicat astăzi, RSF aminteşte că în România nu trece nicio lună fără să se înregistreze violenţe împotriva jurnaliştilor. În acest sens este menţionat cazul lui Mihai Braha, căruia i s-a tăiat o ureche în timpul unei altercaţii la Mărăşeşti. Cel mai proeminent incident pentru ambele organizaţii este însă cel în care preşedintele Traian Băsescu i-a smuls telefonul unei jurnaliste care încerca să îl fotografieze în timp ce ăşi făcea cumpărăturile la supermarket. „Telefonul nu i-a fost înapoiat decât foarte târziu jurnalistei, care şi-a dat seama că şeful statului nu îl închisese şi o calificase drept „ţigancă împuţită”, scrie Reporters sans Frontières.
ROMÂNIA, PE LOCUL 94 din 195
România a căzut cu patru locuri în topul libertăţii presei, întocmit anual de Freedom House. Anul acesta, ţara noastră se află pe locul 94 în clasamentul libertăţii presei, cu un total de 44 de puncte – ceea ce înseamnă că presa românească se bucură de „o libertate parţială”, potrivit raportului anual publicat pe site-ul organizaţiei.
România cu mult în urma Bulgariei (poziţia 76), Serbiei (84) şi chiar a statului Burkina Faso (89), şi se află pe acelaşi palier în ceea ce priveşte libertatea presei cu Panama şi Peru.
Căderea în top se datorează în parte faptului că, la începutul lui 2007, Curtea Constituţională a anulat decizia de scoatere a calomniei şi ofenselor similare de sub incidenţa legii penale, motivându-şi