Supa de legume cu paste fainoase
Ingrediente (pentru 4 persoane): o ceapa, o tulpina de praz, 2 cartofi, o tulpina de telina, 1 dovlecel, 1 catel de usturoi, 1 lingurita sare de mare, 2-3 linguri ulei de masline, 1 pahar vin alb, 2-3 linguri pasta de rosii, 3/4 l zeama de legume, 1 lingurita oregano, 1 lingurita busuioc (ambele uscate), 50 g taietei, 50 g cascaval ras, 1/2 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: * Se spala legumele, se curata si se taie marunt. Usturoiul curatat se preseaza si se freaca cu sare, pana ce se face ca o pasta. * Se-ncinge uleiul intr-o oala si se caleste in el zarzavatul, pana ce devine sticlos. * Se stinge cu vinul alb si se incorporeaza pasta de rosii. * Se adauga zeama de zarzavat, se pune supa pe foc sa dea in clocot, se condimenteaza cu oregano si busuioc si se lasa sa fiarba 10-15 minute la foc potrivit. * Se introduc taieteii in supa si se lasa sa fiarba inca 5-10 minute. * Se gusta de sare si piper, se incorporeaza jumatate din cascavalul ras, iar restul se presara deasupra, impreuna cu coditele de ceapa verde taiate rondele. Se serveste calda.
Peste cu orez
Ingrediente: 400 g peste alb (fileuri), 1 lingura zeama de lamaie, sare, piper, 300 g orez cu bobul rotund, circa 600 ml zeama concentrata de legume, 750 g spanac proaspat, 4 linguri boabe de porumb (din conserva), 1 ceapa mica, 3 linguri unt, nucsoara, 1 lingura pesmet, 1 legatura marar, 4 linguri cascaval ras, 1 lingurita piper boabe, 1-2 linguri faina, 75 ml smantana subtire, 2 galbenusuri.
Mod de preparare: * Se spala pestele, se zvanta si se taie bucati mai mari. Se stropeste cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza. * Se spala orezul si se lasa sa se scurga. Se iau 3 linguri de zeama de zarzavat si se pun deoparte. Restul de zeama se pune pe foc, impreuna cu orezul si se lasa sa fiarba la foc mic, 30 de