Centrul Simon Wiesenthal şi Fundaţia Targum Shlishi au început o campanie pentru prinderea criminalilor de război nazişti şi aducerea lor în faţa justiţiei. Operaţiunea a fost lansată în România, Germania, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Austria, Croaţia şi Ungaria. Sursa: AP
Fostul medic SS Aribert Heim deschide lista celor mai căutaţi suspecţi de crime naziste. Heim ar avea astăzi 93 de ani.
Efraim Zuroff, cel mai cunoscut vânător de nazişti de la Centrul Simon Wiesenthal, este convins că există suficiente motive pentru a crede că acesta se află în viaţă. În ciuda recompensei de 485.000 de dolari pe care centrul a pus-o pe capul lui Heim, acesta a fost de negăsit, relatează agenţia Associated Press, citată de postul american de televiziune ABC.
Heim este doar unul dintre sutele de criminali de război nazişti care se presupune că se bucură de libertate. Pe lista Centrului Wiesenthal figurează şi John Demjanjuk, gardian în mai multe lagăre de exterminare, cel care a contestat decizia extrădării din SUA, Sandor Kepiro, un maghiar acuzat de implicare în uciderea a peste 1.000 de civili în Serbia, Milivoj Asner, fost şef al poliţiei croate, actualmente stabilit în Austria, suspectat pentru un rol activ în deportarea a sute de sârbi, evrei şi ţigani în lagărele naziste, precum şi Soeren Kam, fost membru al trupelor SS, urmărit de autorităţile daneze pentru asasinarea unui jurnalist în 1943.
Pe urmele asasinului
Karl Lotter, prizonier politic non-evreu, a lucrat la infirmeria din lagărul Mauthausen. Îşi aminteşte foarte bine cum l-a văzut pentru prima oară pe Heim ucigând un om.
Era în 1941, iar un evreu în vârstă de 18 ani a fost trimis la infirmerie cu o inflamaţie la picior. Heim l-a întrebat cum de arată atât de bine. Tânărul i-a spus că fusese fotbalist şi practicase înotul.
@N