Organizatorii evenimentului sunt membrii asociaţiei ecologice Petro Aqua, care susţin că prin acest mod încearcă să introducă locul acesta inedit în circuitul turistic.
Potrivit organizatorilor, locul evenimentului cultural este motivat de faptul că Peştera Bolii oferă „condiţii deosebite de acustică“, iar interiorul a fost supranumit în perioada interbelică „Sală de concert şi dans“. „Prin aceste concerte de muzică corală „A Capella“ vrem să reluăm acţiunile culturale care se organizau în perioada interbelică, într-o sală de spectacole cu totul neobişnuită.
Acţiunea de astăzi este dedicată zilei multietnicităţ ii şi multiculturalităţii“, declară Mihaela Ionescu, directorul Administraţiei Parcului Grădiştea-Muncelului. Concertul a fost susţinut de corul Catedralei Ortodoxe de la Orăştie - ansamblu care a primit mai multe premii naţionale şi internaţionale -, de corul Bisericii Catolice din Petroşani şi de cel al Forumului Democrat German.
Peştera a fost luminată cu sute de lumânări. În cadrul manifestării, într-o încăpere din peşteră, a avut loc şi un vernisaj de icoane pe sticlă. „Vrem să punem în valoare Peştera Bolii pentru a devenii un real punct turistic, iar prin astfel de manifestări, turiştii câştigă atât prin peisajele pe care le văd, cât şi spiritual“, declară Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroşaniului.