Eximbank nu a depus actele necesare pentru a justifica cele 335 mil. lei pe care le-a primit de la stat
Curtea susţine că aceste date pot constitui „indicii că reprezintă o deturnare de fonduri“
Banca de Export-Import a României, Eximbank, este suspectată de deturnarea unor fonduri în valoare totală de 294,1 milioane lei, bani acordaţi de Ministerul Finanţelor Publice fără ca banca să prezinte actele necesare, conform raportului Curţii de Conturi pe 2006, depus în Parlament în martie anul acesta. În 2006, Eximbank, deţinută în proporţie de 95,374% de AVAS, deci de stat, a solicitat şi a primit de la Ministerul Finanţelor Publice (actualul Minister al Economiei şi Finanţelor) suma totală de 334,9 milioane de lei pentru finanţarea creditelor şi a dobânzilor, însă a prezentat documente justificative pentru doar 12,17% din total, respectiv pentru 40,8 milioane lei.
Contactată de Gândul, Carmen Radu, preşedintele Eximbank, nu a precizat concret dacă au fost depuse ulterior actele necesare aprobării fondurilor respective, declarând doar că inspectorii de la Curte desfăşoară o anchetă „la faţa locului“, verificând actele băncii. „I-am chemat la noi să vină şi să verifice. Am respectat cadrul legal. Concluziile lor se bazează pe nişte constatări rupte din context“, ne-a declarat ea.
Inspectorii Curţii de Conturi au subliniat în acelaşi raport că Eximbank a cerut de la stat fonduri suplimentare fără a ţine cont de banii rămaşi nefolosiţi din anul precedent, respectiv de gradul de utilizare a fondurilor, ceea ce a dus la „încasarea nejustificată de către Eximbank SA a unor sume semnificative, fără a-i fi necesare pentru scopul pentru care au fost solicitate“, se precizează în raport.
Banca a utilizat banii în alte scopuri
Mai mult decât atât, inspectorii au tras concluzia că banca nu a utilizat fondurile respective pentru destinaţiil