Romanii isi vor alege la 1 iunie pentru urmatorii patru ani primarii, consilierii locali si judeteni. Organizarea alegerilor locale din acest an aduce noutati pentru electorat: alegerea prin vot uninominal a presedintiilor de Consilii Judetene si candidaturile preotiilor la consiliile locale. De asemenea ,Guvernul a hotarat ca donatiile pentru partidele politice sa nu mai fie justificate iar Biroul Electoral Central a emis o hotarare prin care explica clar ce inseamna mita electorala.
Procedura de vot si noutatile la alegerile locale 2008 Primul tur al alegerilor locale va fi organizat la 1 iunie, iar al doilea tur de scrutin, doua saptamani mai tarziu, la 15 iunie.
Sectiile de votare se vor deschide la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00.
Cetatenii vor vota numai in localitatile de resedinta, la sectia de votare unde sunt inscrisi si asta pentru ca nu vor fi organizate sectii speciale de vot in aeroporturi, gari sau autogari.
Noutatea este ca la alegerile locale de anul acesta vor putea candida si vota, pentru prima data, si cetatenii UE cu resedinta in Romania.
Vor fi tiparite 4 buletine de vot: pentru candidatii la primarii, pentru membrii Consiliului Local, membrii Consiliului Judetean si candidatii pentru sefia Conisliilor Judetene.
Potrivit ministerului Internelor si Reformei Administrative(MIRA), la nivel national vor fi organizate 17.000 de sectii de votare. Suma alocata de Guvern pentru organizarea alegerilor este de 66 de milioane de lei, din care 35 de milioane vor fi suportate din bugetele consiliilor locale.
Tiparirea buletinelor de vot trebuie efectuata cu cel tarziu zece zile inaintea datei alegerilor, termenul limita fiind de 22 mai. Prefectii de judete sunt cei care trebuie sa se ocupe de tiparirea buletinelor de vot.
Cererile pentru anularea alegerilor intr-o circumscriptie electorala se poate fac