La Târgul de Carte de la Londra, România a avut prima dată un stand. Au fost prezente cele mai importante edituri, sub genericul „România: scriitori dintr-o ţară care se scrie greu“.
La cea de-a 37 ediţie a Târgului de Carte de la Londra, România a participat pentru prima dată cu un stand modern, în care au expus 25 dintre cele mai prestigioase edituri. Anul acesta, în cadrul salonului, desfăşurat la jumătatea lui aprilie, au fost 1.665 de expozanţi din 65 de ţări, mai mult de 60% dintre aceştia fiind din afara Marii Britanii.
Cei 25 de expozanţi români, cele mai importante nume de pe piaţa noastră editorială, s-au desfăşurat pe 108 metri. Au fost expuse peste 600 de cărţi şi peste 40 de audiobookuri. La târg au participat, de asemenea, 23 de reprezentanţi de la 14 edituri din România. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) şi de Centrul Naţional al Cărţii, a costat în jur de 100.000 de euro.
Design modern
„L-am întrebat pe un vizitator, care se oprise din drum şi se uita apreciativ la standul nostru (am aflat ulterior că era un reprezentant al Editurii Macmillan), cum i se pare deviza aleasă de ICR pentru a lansa prima noastră prezenţă la târg? «Romania: Writers From A Country Hard To Write». A râs şi a exclamat: „Hard to write, indeed, but so rewarding to read!»“, povesteşte Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR.
„Standul a fost în mod clar de efect (arhitecţii Johannes Bertleff şi Dragoş Oprea s-au descurcat de minune), editurile invitate au fost mulţumite, materialele promoţionale au fost abundente, lumea s-a foit încontinuu prin şi în jurul lui, seminarul de prezentare a programelor ICR (care i-a avut ca protagonişti pe Marius Chivu şi Florin Bican) a beneficiat de o prezenţă rezonabilă şi a suscitat discuţii intense“, explică H.-R. Patapievici.
„A fost o realiz