Rusinea celor 87 de orase
"Suntem, fara discutie, intr-un moment in care societatea si opinia publica incep sa realizeze ca, prinse de febra dezvoltarii cu orice pret, orasele Romaniei risca sa intre intr-un colaps in ce priveste civilizatia lor si sanatatea locuitorilor".
Cu aceste cuvinte a deschis Attila Korodi o recenta conferinta de presa, privind spatiile verzi din orasele Romaniei, cu ocazia Zilei Pamantului. Semnalul de alarma tras de ministrul Mediului i-a impresionat pe jurnalisti. Korodi a vorbit asezat intr-un spatiu verde, construit in Piata Parlamentului, imitand conturul hartii Bucurestiului, cu suprafata de 9 metri patrati (sugerand cat spatiu verde a mai ramas pe cap de bucurestean, dupa defrisarile masive din ultimii ani). Alaturi, o "harta" verde similara, dar cu o suprafata de 26 de metri patrati de flori si arbusti decorativi, pune in evidenta ambitia guvernului roman pentru anul 2013: sa extinda spatiul verde din Bucuresti si din celelalte orase la media europeana actuala. Dar cu cine? In conditiile in care edilii din 87 de orase n-au catadicsit nici macar sa raspunda obligatiei legale de a elabora etapele de extindere a parcurilor si spatiilor verzi, pare greu de crezut ca decalajul fata de UE va mai putea fi eliminat vreodata. Cu toate acestea, Korodi nu se da batut si atrage atentia asupra "obsesiei constructiilor - nu cu orice pret, ci cu preturi foarte ridicate, din marile si chiar micile orase ale Romaniei". Si ministrul da citire listei celor 87, din care amintim: Bucuresti (sectoarele 1, 2, 3, 6), Calarasi, Botosani, Braila, Predeal, Sinaia, Resita, Sighisoara, Timisoara, Sf. Gheorghe, Piatra Neamt, Suceava, Sibiu, Slatina etc.
Greenpeace patruleaza in campiile tarii
Ministrul Korodi se afla si in prima linie a luptei impotriva organismelor modificate genetic (OMG). "Cererea sa de a nu cultiva poru