Cand mi-am propus sa scriu despre terapia prin ras si starea de bine care ti-o provoaca aceasta activitate nu stiam ca o sa fie exact ziua in care se serbeaza Ziua Mondiala a Rasului.
Unii vor spune ca e vorba de coincidenta sau poate e mana destinului. Cine stie?
Se pare ca peisajul ultimelor zile dn Romania si din lume nu prea ne da motive sa fim haiosi ci din contra sa devenim ursuzi si neincrezatori.
Ratele la leasing s-au scumpit, salariile stau tot pe loc, criza economica, criza la mancare si scenariile negative se inmultesc pe zi ce trece.
Ce motive mai ai ca sa razi?
Parca si bancurile s-au invechit si nu mai sunt asa hilare cum erau pe vremuri.
Si totusi cercetatorii "striga in gura mare" ca rasul este unul dintre cele mai bune medicamente. Si nu doar cercetatorii spun asta. Si batranii ne-au lasat ziceri prin care ne spuneau ca: "O inima vesela este un bun leac iar o inima mahnita usuca oasele".
Se pare ca nimic nu se pierde ci totul se transforma. Proverbele au devenit cercetari stiintifice care dovedesc ca rasul poate fi cel mai bun medicament.
Rasul - un adevarat medicament
In cartea sa Anatomy of a Illness (Anatomia unei boli), publicata in 1979, Norman Cousins, care suferea de o grava boala locomotorie, arata ca 10 minute de ras sanatos ii dadeau doua ore de somn fara dureri.
Dupa cateva luni in care nu-i lipsea in nicio seara o comedie, boala i-a disparut. Pe baza observatiilor lui, dr. Lee Berk, de la Universitatea Loma Linda din California a descoperit ca rasul reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, si elimina durerea.
Se pare ca rasul stimuleaza inima si circulatia sangelui si promoveaza respiratia. Produce o relaxare adanca, rupand astfel tensiunea care actioneaza asupra noastra.
Experimentele ar