Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) are pe teava zece oferte publice initiale (IPO-uri), printre care propria listare si alte doua poloneze, a caror valoare cumulata se ridica la aproximativ un miliard de euro, ne-a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.
Totul depinde de o modificare a legislatiei actuale, care guverneaza pietele de capital si care blocheaza, protectionist, preluarea controlului de catre o alta bursa internationala. sefii Bursei din Sibiu au cerut auto-ritatilor sa modifice legislatia in regim de urgenta, pentru a permite Bursei din Varsoia, cea mai mare piata de capital din Europa emergenta, sa preia controlul BMFMS si sa investeasca masiv in arhitectura pietei.
"Intentionam sa dezvoltam o piata de actiuni noua in Romania, iar pentru aceasta vom avea in prima faza zece IPO-uri, cu o valoare cumulata de circa un miliard de euro. Prima oferta publica initiala va fi chiar a Bursei din Sibiu. Prin intermediul bursei poloneze (Warsaw Stock Exchange), avem promise doua listari ale unor companii poloneze. Cu exceptia unei companii, toate celelalte au o cifra de afaceri de peste 200 milioane de euro anual", a declarat Ancuta.
Bursa din Polonia ar putea, din aceasta luna, sa investeasca masiv in bursa sibiana
Toata aceasta dezvoltare de amploare a Bursei din Sibiu este blocata momentan de o ordonanta de urgenta care se afla pe masa Guvernului. Ordonanta prevede introducerea unei exceptii numai pentru Bursa din Sibiu, prin care un operator de piata (cum este bursa poloneza) sa poata detine mai mult de 5% din capitalul social al BMFMS. In prezent, reglementarile impun ca nici o bursa, straina sau locala, nu poate controla mai mult de 5% din capitalul social al BMFMS si nici din cel al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). "Asteptam inca din aprilie rezolvarea acestei probleme privind restrictia de maximum