Romania incepe sa reporneasca motoarele dupa vacanta inceputa inainte de Paste. Destul de greu! Bagajele nici n-au fost desfacute in intregime, iar gandul e inca la ultima bere si ultimul mic mancat duminica.
E probabil firesc, pentru ca revenirea din concediu poate provoca adevarate depresii, devenite cazuri de studiu pentru psihiatri. Romania are insa specificul ei, pentru ca motoarele se opresc foarte rapid inainte de vacanta si ajung foarte greu la turatia normala dupa ea. Altfel spus, vacantele romanilor incep cu cateva zile inainte de inceputul oficial si se sfarsesc cu vreo doua zile dupa finalul oficial.
Pe de alta parte, ne plangem ca avem cele mai putine zile libere dintre cetatenii Uniunii Europene - doar 7 intr-un an, fata de 14 cat au, de exemplu, finlandezii. Pe de alta parte insa, productivitatea muncii in Romania este la mai putin de jumatate din media europeana. Adica muncim multe zile, dar prost.
Desi din 2003 pana in 2007 productivitatea muncii a crescut in Romania cu 175 la suta, conform datelor INS, trendul nu este unul imbucurator. Cresterea a fost cu 30,5% in 2003, cu 26,9% in 2004, cu 18,7% in 2005, cu 18,9% in 2006 si cu 17,8% in 2007.
Reinvatarea muncii
Va aduceti aminte bancul acela din timpul comunismului - ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim? Imaginea muncitorului sprijinit in sapa pe marginea santului este emblematica pentru felul in care se lucreaza la noi. La fel si imprietenirea dintre pauze care tind sa se uneasca - pauza de cafea, de pranz, de dupa-amiaza.
Si totusi, atunci cand pleaca in strainatate la munca romanii sunt foarte apreciati, de parca si-ar schimba mentalitatea ca pe o haina. Cea veche ramane acasa, cea noua se imbraca in strainatate. Chiar si in tara, principala crestere de productivitate vine dinspre firmele multinationale care aduc c