Actiunile companiilor care au realizat majorari de capital au consemnat printre cele mai mari corectii de pe Bursa in ultimele luni, in conditiile in care incarcarea titlurilor in portofoliile investitorilor a creat o presiune mai mare la vanzare, multi dintre acestia dorind sa-si marcheze profitul pe fondul corectiilor puternice de pe Bursa.
Trei dintre companiile care au derulat majorari de capital in ultimele luni, respectiv Impact Bucuresti (IMP), Biofarm Bucuresti (BIO) si Broker Cluj (BRK), au inregistrat si printre cele mai mari scaderi de pe Bursa de la inceputul anului, de peste 50%. Scaderi puternice, de peste 40%, au inregistrat si Bermas Suceava (BRM) si Banca Carpatica din Sibiu (BCC), tot pe fondul unor operatiuni similare.
Brokerii vorbesc de o inflatie de actiuni rezultata din operatiunile de majorare, care au cauzat caderi mai abrupte ale acestor titluri. Continuarea scaderilor a facut ca investitorii sa manifeste o reticenta fata de operatiunile de majorare sau splitare a valorii nominale a actiunilor, din cauza perioadei lungi de timp in care acestia nu pot sa-si vanda titlurile la care au dreptul, spun brokerii.
In cazul unei operatiuni de majorare a capitalului, investitorul intra in posesia titlurilor la care a subscris sau are dreptul in mod gratuit abia dupa 2-3 luni de zile, iar in cazul unei operatiuni de modificare a valorii nominale a actiunilor, titlurile pot fi suspendate complet de la tranzactionare si mai mult timp.
Un exemplu in acest sens este cel al actiunilor Electromagnetica Bucuresti (ELMA), care au fost retrase de la tranzactionare mai bine de patru luni, ca urmare a unei operatiuni de splitare a valorii actiunilor.
"Este foarte riscant sa-ti faci planuri pe termen de 4-5 luni de zile in conditii de turbulenta pe pietele financiare. Nu ai nici un fel de siguranta sa ramai cu expuneri pe piata pe ter