Cel puţin 4.000 de oameni au murit în urma ciclonului Nargis care a răvăşit Birmania (sau Myanmar) la sfârşitul săptămânii trecute. Iar numărul victimelor ar putea urca la 10.000, potrivit estimării făcute de o sursă din ministerul de externe local, citată de un corespondent al ziarului The Times, un dezastru umanitar similar celui produs de tsunamiul din 2004. De data asta însă, informaţiile despre catastrofa naturală au răzbătut cu dificultate din ţara de 53 milioane locuitori aflaţi de patru decenii sub o dictatură militară.
La început, autorităţile nu au recunoscut decât circa 350 de decedaţi şi, până ieri seară, nu au deschis oficial graniţele pentru organizaţiile umanitare internaţionale. Însă corespondenţii internaţionali relatează că regimul pierde de la oră la oră controlul asupra situaţiei. Sute de mii de oameni au rămas fără hrană şi apăpost, drumurile sunt impracticabile, iar bilanţul morţilor sporeşte din cauza lipsei de asistenţă medicală într-o zonă şi aşa expusă la malarie şi febră tifoidă. O revoltă într-o închisoare a fost curmată rapid prin execuţia a 35 deţinuţi, dar jafurile şi specula nu mai pot fi oprite pe sute de kilometri pătraţi. În provinciile Yangon şi Irrawaddy, majoritatea locuitorilor trăiau cu echivalentul unui dolar american pe zi, dar zonele respective erau privite drept „bolul de orez” al Birmaniei. (B.M.)
Cel puţin 4.000 de oameni au murit în urma ciclonului Nargis care a răvăşit Birmania (sau Myanmar) la sfârşitul săptămânii trecute. Iar numărul victimelor ar putea urca la 10.000, potrivit estimării făcute de o sursă din ministerul de externe local, citată de un corespondent al ziarului The Times, un dezastru umanitar similar celui produs de tsunamiul din 2004. De data asta însă, informaţiile despre catastrofa naturală au răzbătut cu dificultate din ţara de 53 milioane locuitori aflaţi de patru decenii sub o dictat