In Somalia, un tanar a fost ucis intr-o revolta starnita de pretul ridicat al alimentelor; revolte au inceput si in Egipt, Indonezia sau Haiti; in SUA, Wal-Mart a limitat numarul sacilor de orez pe care le pot cumpara comerciantii, iar Guvernul belgian a deschis o ancheta pentru stabilirea pretului corect la cartofii prajiti. Ce se intampla in Romania, in contextul international al cresterii pretului alimentelor? Desi autoritatile par linistite, realitatea demonstreaza ca preturile cresc constant. Si vor creste si mai mult.
Informatia pe scurt:
* Cresterea pretului alimentelor pe plan mondial se resimte si in Romania, in care pretul produselor alimentare a crescut in ultimul an cu 10,82%.
* Stocurile de grau sunt suficiente pentru a nu exista problema resurselor, spune Ministerul Agriculturii, in timp ce producatorii sustin contrariul.
* Preturile vor mai creste, iar cele ale cerealelor se estimeaza ca vor fi cu 10% mai mari decat acum.
"Epoca alimentelor ieftine tine de domeniul trecutului", crede noul raportor special al ONU privind dreptul la alimentatie, Olivier de Schutter, in timp ce organizatia avertizeaza ca preturile mari ameninta sa arunce in foamete 100 de milioane de oameni din intreaga lume. Organismele internationale - Fondul Monetar International, Banca Mondiala - vorbesc despre masuri de urgenta pentru a ajuta agriculturile tarilor in curs de dezvoltare, in conditiile in care preturile mondiale la grau, porumb si orez aproape s-a dublat in ultimul an. Potrivit Bancii Mondiale, preturile la alimente au crescut cu 83% in ultimii trei ani.
Specialistii citati de presa internationala - BBC, The Times, Science Daily - remarca faptul ca este sfarsitul unei perioade de 30 de ani in care preturile la alimente nu au fost nici prea ridicate, dar nici prea scazute si au ramas relativ constante. In termeni reali, in