Coborârea Junilor în vechea cetate a Braşovului a stat ieri sub semnul bunei dispoziţii, în ciuda vremii capricioase. Cele şapte cete - Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori - au defilat ieri prin Centrul Vechi al Braşovului, spre bucuria turiştilor şi localnicilor porniţi să-i însoţească la grătare, mititei şi bere. Junii au coborât din Piaţa Unirii pe traseul străzile Brâncoveanu - G. Bariţiu, Mureşenilor - Bulevardul Eroilor, Republicii, Piaţa Sfatului, apoi - după o scurtă paradă - şi-au continuat defilarea spre Pietrele lui Solomon.
Conform obiceiului, nu puţini au fost braşovenii care i-au urmat pe Juni la petrecerea câmpenească de la Pietrele lui Solomon. Străzile înguste din Schei au fost arhipline, iar autobuzele RAT urcau pe trotuar pentru a reuşi să treacă de baricadele maşinilor abandonate de cetăţenii care nu concep să se deplaseze pe jos nici când fac o ieşire în natură. Corturile cu mititei şi dozatoare de bere erau arhipline şi lăsau să se ridice în aer mirosul de carne friptă. Cele şapte cete de juni s-au aşezat la locurile lor din strămoşi stabilite, iar miile de braşoveni s-au răspândit în jurul vetrelor de foc, unde au încins grătarele. Junii şi-au început ritualurile binecunoscute – aruncarea buzduganului şi prinderea în horă.
Când cheful era în toi, ploaia a prins a cădea peste petrecăreţi. Ploaia s-a înteţit în jurul orelor 15.00, iar braşovenii şi-au îndreptat gândurile şi rândurile către case. Aşa că, pe la orele 16.00, petrecerea s-a spart pentru marea majoritate a petrecăreţilor, masele de oameni îngrămădindu-se din nou pe străduţele înguste, pe sub umbrele şi pelerine. Alături de ei au coborât şi o parte din cetele de juni.
Unii braşoveni au petrecut prin ploaie până seara
Nu toţi braşovenii şi nu toţi junii s-au speriat că intră la apă – la propriu. Chiar pe