Acizii graşi trans, folosiţi tot mai des de industria alimentară datorită stabilităţii lor şi proprietăţilor de conservare, atacă sistemul cardiovascular, inflamând vasele de sânge, susţin cercetătorii americani. Tot mai des, acizii graşi trans au înlocuit grăsimea solidă sau uleiurile lichide în diferite procese ale preparării de produse alimentare, însă efectele lor nocive au fost demonstrate recent. Ei cresc nivelul de „colestrerol rău” şi scad nivelul de „colesterol bun” din organism, influenţând şi alţi factori de risc pentru sistemul cardiovascular.
Cercetătorii au descoperit că o componentă a acizilor graşi afectează celulele din aortă, împiedicând în timp buna funcţionare a inimii. Studiind în laborator efectele respectivului compus, specialiştii au observat că celulele din aortă care intră în contact cu acesta sunt de două ori mai predispuse la inflamaţii şi disfuncţionalităţi.
Rezultatele acestui studiu vin să completeze informaţiile descoperite de cercetătorii de la Harvard care au făcut public faptul că un consum constant de acizi graşi de tip trans creşte riscul dezvoltării unor tumori la diferite organe. Mai mult, cercetătorii francezi spun că respectivii acizi ar fi vinovaţi şi de creşterea riscului de cancer mamar, cu 75 de procente. La nivel european, bolile cardiovasculare reprezintă aproape jumătate din cauza mortalităţii, costând în total guvernele peste 200 de miliarde de dolari. (E.H.)
Acizii graşi trans, folosiţi tot mai des de industria alimentară datorită stabilităţii lor şi proprietăţilor de conservare, atacă sistemul cardiovascular, inflamând vasele de sânge, susţin cercetătorii americani. Tot mai des, acizii graşi trans au înlocuit grăsimea solidă sau uleiurile lichide în diferite procese ale preparării de produse alimentare, însă efectele lor nocive au fost demonstrate recent. Ei cresc nivelul de „colestrerol rău” şi s