Personajele povestirilor lui Leşe sînt dintr-acelea care merg în viaţă pe drum fără abateri. Oameni pe care ţi-ai dori să-i cunoşti. Personajele povestirilor lui Leşe sînt dintr-acelea care merg în viaţă pe drum fără abateri. Oameni pe care ţi-ai dori să-i cunoşti.
Tîrgu Lăpuş. Grigore Leşe. O povestire plină de haz. O istorisire cu oameni simpli, maramureşeni. Oameni care fac spectacolul vieţii. Leşe a reuşit să ia de la ei acea sămînţă ce poate naşte o hore de-o frumuseţe aproape nereală.
RÅCHITA SUPĂRATĂ. “Într-o joi de tîrg, Isai coborîse în oraş să-şi cumpere cele trebuitoare. Lume multă, animale, căruţe... forfotă mare. Oamenii alergau dintr-un loc în altul fără nici un rost. Prin ceaţă, soarele se strecura greu şi proiecta pete ciudate de lumină peste Tîrgu Lăpuş. Pe ascuns, pîlcuri de bărbaţi îşi înecau necazul într-o oiagă de horincă sau de cîcău, un fel de poşircă adusă de pe la sate. Asistasem la acest spectacol de nenumărate ori, în special în joile de tîrg, dar atunci ceva îmi spunea că voi fi martorul unei întîmplări memorabile. Am trecut podul şi am dat de alţi prieteni ai lui Bachus, care m-au îndemnat să o luăm pe lîngă rîu, să povestim la o sticlă de spumos. Păşeam cu greu pe cărarea care ducea la Răchita Supărată, unde alţi băndaşi aveau obiceiul să ascundă băutură într-o scorbură. De data aceasta noi eram fruntaşi: Radu Filip şi Aurel din Lăpuş făcuseră rost de o fele. «Dă de-acole», zic eu. Era salutul nostru la băut. Povesteam, cîntam, glumeam, făceam politică, da ce nu făceam... Dintr-o dată vedem pe malul celălalt un om bătrîn. La prima vedere nu îl recunoaştem, dar începem să dăm cu presupusul. Aurel din Lăpuş zice: «Îi Isai. Mere la f....». «Nu cred», zic eu. «Ba», zice Aurel. «Punem pariu?» «Îi prea bătrîn», spun eu”.
BĂTRÎNII VOIOŞI. “Isai