Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat luni Raportul FreeEx Libertatea Presei în România, pe anul 2007. Presiunile politice şi economice asupra presei, agresiunile şi ameninţările, tendinţele de concentrare pe piaţa media, legislaţia defavorabilă libertăţii de exprimare şi comportamentele neetice ale breslei sunt cele mai importante capitole ale documentului.
În topul evenimentelor de anul trecut figurează: creşterea presiunilor politice; trocul politic dintre partide având ca obiect TVR şi CNA; numirea, în premieră, la conducerea Televiziunii publice, a unui om cu funcţie de conducere într-un partid; colecţia de insulte şi agresiuni la adresa jurnaliştilor aflată în „zestrea” preşedintelui Traian Băsescu, cel mai activ personaj politic în acest domeniu; stabilizarea pieţei media şi consolidarea poziţiilor deţinute de marile grupuri de presă. În plutonul fruntaş al evenimentelor au mai intrat reintroducerea în Codul Penal a insultei şi calomniei; multiplele iniţiative legislative cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare; lipsa produselor editoriale de calitate şi punerea accentului pe senzaţionalism, în special în televiziune; lipsa de preocupare a redacţiilor pentru respectarea standardelor profesionale.
În premieră, raportul FreeEx conţine si o serie de recomandări. Astfel, politicienii au dreptul să critice presa, dar trebuie să conştientizeze faptul că gesturile de ameninţare sau agresiune sunt periculoase, mai ales în anul electoral 2008. Este indicat ca procesul de transparentizare a acţionariatului şi surselor de finanţare în presă să continue, întrucât firmele off-shore contribuie la ocolirea prevederilor legale. În document se mai specifică faptul că insulta şi calomnia ar trebui eliminate de urgenţă din legislaţia penală.
Alte sugestii vizează aplicarea legii accesului la informaţiile de interes public de către instituţiile st