Cel mai mare exportator mondial de orez vrea ca, împreună cu Laos, Myanmar, Cambodgia şi Vietnam, să aibă un mai mare control asupra preţurilor Scumpirea orezului ameninţă să arunce
Cel mai mare exportator mondial de orez vrea ca, împreună cu Laos, Myanmar, Cambodgia şi Vietnam, să aibă un mai mare control asupra preţurilor
Scumpirea orezului ameninţă să arunce ţările asiatice în criză. Thailanda propune un cartel al orezului după modelul OPEC, în timp ce Filipine încearcă să-şi asigure stocurile sperând să-şi schimbe statutul de cel mai mare importator de orez din lume.
Toate aceste mutări au loc în contextul în care preţul alimentelor creşte vertiginos peste tot în lume. Pentru Asia însă, unde orezul stă la baza alimentaţiei, faptul că preţul acestuia s-a triplat practic din ianuarie şi până acum, îi determină pe experţi să ceară schimbări majore atât în privinţa producţiei, în sensul eficientizării, cât şi în privinţa comerţului cu orez. Unii dintre exportatorii majori, India şi Vietnamul, au restricţionat exporturile, fapt care a alimentat şi mai mult inflaţia şi a creat panică în multe ţări ale lumii, dar mai ales în rândul familiilor asiatice, care îşi cheltuiesc jumătate din bugetul săptămânal pe mâncare, mai mult decât dublu faţă de cât cheltuieşte o familie occidentală.
Exportatorii de orez se plâng de scumpirea ţiţeiului
Guvernanţii thailandezi flirtează de ani de zile cu ideea că ţara lor ar putea profita de faptul că este cel mai mare exportator mondial de orez pentru a influenţa preţul pieţei. Acum, Thailanda reiterează această idee, pe fondul crizei actuale şi propune celor mai mari exportatori de orez să se reunească într-o organizaţie comună. "Deşi suntem centrul alimentar al lumii, am avut o prea mică influenţă asupra preţului.
Şi cum preţul petrolului a crescut atât de mult, noi importăm petrol scump, dar vin