» O organizatie din Marea Britanie cheltuieste un milion de lire sterline (1,5 milioane de euro) ca sa-i invete pe romani cum se potcovesc si se intretin caii sau cum se cos hamurile.
» Liga Internationala pentru Protectia Cailor – finantata doar din surse private – desfasoara activitati similare in tari din Europa, America de Sud si Africa.
» Parerile cursantilor – potcovari, studenti si medici veterinari – legate de invatamintele britanicilor sunt impartite: unii cred ca sunt utile, altii le considera pierdere de timp si de bani.
"Cum adica au venit englezii sa ne invete sa ne potcovim caii? Pai, taranii nostri nu stiu cum se face?", cam aceasta a fost atitudinea cu care au fost intampinati britanicii de la Liga Internationala pentru Protectia Cailor (ILPH). O pozitie gresita, admite acum chiar un veterinar roman participant la doua dintre cursurile organizate de acestia. "De fapt, nu stim nimic. Englezii sunt din cu totul alt film", recunoaste medicul. "In scolile romanesti nu se predau prea multe cunostinte specifice despre cai. De exemplu, a venit din partea fundatiei unul dintre cei mai mari chirurgi de colica la cai din lume. Foarte tare tipul. Ai nostri au zis: nu ne intereseaza chestiile de baza, le cunoastem. Zi-ne «fineturile». si ala a inceput sa le povesteasca «fineturile». Apoi, medicii nostri au operat de colica zece cai, din care a trait doar unul. Asta este tot ce stim", povesteste Vadim Virgolici.
Englezii nu se mira insa de atitudinea asta, spun ca au intalnit-o peste tot in lume pe unde au lucrat. si in cei 80 de ani de cand exista ILPH au ajuns in Mexic, Africa de Sud, Guatemala sau Polonia. "Avem si noi problemele noastre in Anglia. Nu suntem perfecti. De exemplu, in ianuarie am gasit o ferma cu 131 de animale, dintre care 31 au murit pentru ca au fost rau tratate, iar restul de 100 au fost confiscate