Proprietarii au nevoie de minimum 700 de lei, iar chiriaşii - de la 1.700 de lei în sus. Soluţia mai ieftină e închirierea „la comun“ a unui apartament şi împărţirea cheltuielilor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Cel puţin 500 de lei îi trebuie unui student căminist la stat ca să trăiască în Bucureşti, iar un salariat care locuieşte cu chirie are nevoie de minimum 1.700-1.800 de lei ca să-şi plătească chiria, întreţinerea şi strictul necesar într-o lună. Veniţi în Capitală pentru studii, tinerii cu ceva „zestre“ de la părinţi investesc într-o locuinţă. Alţii, cu buzunarele mai goale, aleargă după cunoştinţe pentru a se „combina“ la un apartament cu două-trei camere.
Chiria în acest caz se împarte la numărul de persoane, iar înghesuiala face loc de bani pentru alte cheltuieli lunare. Cei care stau cu părinţii sau au deja o locuinţă cheltuiesc minimum 700 de lei lunar. Traiul în Bucureşti e scump pentru că şi veniturile celor care muncesc în Capitală sunt mai mari cu 37% faţă de media naţională. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), un bucureştean a câştigat în februarie 2008 peste 1.500 de lei, în timp ce salariul mediu net pe economie a fost 1.134 de lei.
Fără 700 de lei o duci rău
Andreea C. a venit din Vâlcea în Bucureşti, la studii, acum trei ani. După un an în care a stat în chirie şi s-a convins că preţurile sunt „exagerat de scumpe“, a decis că cea mai bună soluţie este să investească într-o garsonieră din cartierul Militari. „M-am gândit să o cumpăr repede pentru că aveam posibilitatea de a vinde o altă garsonieră pe care mi-o cumpăraseră ai mei, în centru, la Vâlcea“, îşi aminteşte Andreea cum s-a întâmplat acum doi ani.
Pe locuinţa de 26 de metri pătraţi din buricul oraşului ei natal, Andreea a luat 22.000 de euro. Cu banii ăştia nu putea cumpăra decât două treimi din g