Zerul poate fi folosit în dieta copiilor cu tuburări acute de nutriţie Contrar aparenţelor, brânza îngraşă, deoarece conţine între 20 şi 80 la sută grăsime, avertizează
Zerul poate fi folosit în dieta copiilor cu tuburări acute de nutriţie
Contrar aparenţelor, brânza îngraşă, deoarece conţine între 20 şi 80 la sută grăsime, avertizează specialiştii. Pentru cei care ţin la siluetă, dr. Mihaela Bilic, autoarea unui ghid de nutriţie, recomandă consumul de brânzeturi proaspete, în timp ce caşcavalul şi telemeaua trebuie utilizate numai sub formă de condimente, rase şi nu mai mult de una-două linguri pe zi.
O bună parte din consumatori apreciază brânzeturile tari şi semitari de tipul şvaiţerului, parmezanului sau a brânzei Cheddar.
Gustul lor, dar şi elementele nutritive sunt atuurile care favorizează includerea lor în lista alimentelor preferate.
Eugen Giurgiu, dr. în biochimie, apreciază că aceste tipuri de alimente sunt bogate în calciu şi proteine. Procentul de calciu variază între 40-60 la sută la brânzeturile tari şi circa 20 la sută la cele moi. Conţinutul în minerale precum calciu, fosfor şi potasiu este în relaţie directă cu materia primă folosită de producător.
Desert din brânză tare
Dintre brânzeturile tari, şvaiţerul are cele mai multe calorii: 378 la suta de grame.
În plus, acesta conţine 92 mg colesterol, 261 mg sodiu, 3,5 g carbohidraţi, 17,7 g proteine, 1,4 g glucide, 27,2 g grăsimi. Brânza Cheddar are cele mai multe grăsimi la suta de grame 31,8. Pe lângă grăsimi, mai are şi colesterol 403,99 mg, sodiu 622 mg, 25 g de proteine, 1,4 g carbohidraţi şi 0,7 g glucide.
Brânza Cheddar este şi o importantă sursă de calciu, ea putând preveni formarea cariilor dentare. Studii recente menţionează faptul că brânzeturile tari, numite vechi, pot fi folosite ca alternativă la de