Zici clatite si te gandesti la cele umplute cu fel de fel de dulceturi, miez de nuca, branza, banane, ciocolata, vanilie sau inghetata. Locuitorii din tarile scandinave sunt cei care prefera clatitele cu carne si chiar cu cartofi. Mexicanii le mai umplu cu fasole si carne si le servesc cu sos de rosii.
Daca vrei sa pregatesti un pranz la care sa servesti clatite cu carne, iti recomandam o reteta ruseasca. Popoarele slave adauga in compozitia clatitelor un varf de drojdie. Preparatele traditionale rusesti sunt destul de crocante si mai pot fi servite cu smantana si caviar.
Ingrediente - pentru clatite:
1 ½ ceasca de faina
1 ½ ceasca de lapte
¼ lingurita de zahar
7 g drojdie
1 lingura de unt sau ulei
1 ou
¼ lingurita de sare
Ingrediente - pentru umplutura:
3-4 buc. de piept de pui fara os si fara piele sau 250 g carne de vita fiarta sau fripta
1 ceapa de marime medie
½ lingura de sos de soia
½ lingurita de piper negru
¼ lingurita de marar uscat
¼ lingurita de curry pudra
sare dupa gust
Mod de preparare:
Dizolva drojdia intr-un sfert de ceasca de lapte fierbinte, amestecat cu ¼ lingurita de zahar, las-o 10-15 minute si adauga lapte cald peste ea, pana obtii echivalentul unei cani. Amesteca apoi treptat toata compozitia cu ¾ ceasca de faina. Pune un prosop deasupra si lasa totul la cald pana creste.
Atentie! Nu pune deasupra un capac! Asigura-te ca vasul este indeajuns de mare, deoarece coca va creste de 2-3 ori. Dupa ce creste, adauga restul de lapte si faina, sarea, oul si lingura de unt sau ulei. Pune prosopul deasupra si las-o sa creasca din nou. In functie de calitatea drojdiei si laptelui, coca are nevoie de una pana la trei ore sa creasca.
Incinge tigaia, pune un pic de ulei si prajeste coca. Cand este gata clatita, pune