» Zeci de senatori si deputati s-au aratat dispusi sa renunte la locul din Parlament pentru o functie in plan local.
» La primele alegeri pentru sefia consiliilor judetene, candidatii nu pot spune insa ca, in cei peste trei ani de mandat, s-au implicat prea mult in problemele judetului.
» Multi dintre ei, de altfel, nici nu s-au omorat sa se implice in activitatea parlamentara.
Alegerile din iunie con-semneaza o serie de noutati, de la alegerea directa a presedintilor de consilii judetene si, respectiv, aplicarea legii votului uninominal la "migrarea" unui numar considerabil de senatori si deputati spre o functie locala. In confruntarea electorala ar trebui, prin urmare, sa cantareasca greu implicarea acestora in problemele judetului pe care l-au reprezentat si masura in care ea a fost transpusa in activitate parlamentara. Este vorba de propuneri legislative, declaratii politice sau de intrebari si interpelari, ca modalitate de a atrage atentia asupra unor aspecte si chiar de a trage la raspundere membrii Guvernului.
Unii dintre parlamentarii candidati la sefia consiliilor judetene nu s-au prea omorat insa nici macar sa participe la sedinte, daramite sa aiba initiativa. Printre "alesii" cu o prezenta redusa se numara, de pilda, deputatii PD-L Cezar Preda si Cristian Boureanu (candidati la sefia judetelor Buzau si Arges), fostul senator PD-L Radu Berceanu (aspirant la sefia CJ Dolj) si senatorul PNL Radu Tirle (sefia CJ Bihor). Toti patru au participat la mai putin de 40% din voturile finale date in plenul Camerei sau Senatului, conform statisticilor intocmite de Institutul pentru Politici Publice. Daca Radu Berceanu poate invoca functia de ministru pe care a ocupat-o o vreme si care l-a tinut departe de plenul Senatului, nu acelasi lucru se poate spune despre ceilalti "alesi". Senatorul Radu Tirle, fost democrat, in pr