Noul ministru de Externe, Lazar Comanescu, este un diplomat de cariera care a participat, incepand din 1990, la procesul de aderare a Romaniei atat la NATO, cat si la Uniunea Europeana. Nascut in 1949, Lazar Comanescu a fost lector universitar la catedra de Relatii economice internationale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1982-1990). Consilier cu rang de ministru in cadrul Misiunii Romaniei pe langa UE intre 1990 si 1984, el a devenit ulterior ambasador la NATO (1998-2001) si ambasador, pana anul acesta, pe langa UE. In timpul celor doua mandate ale sale la Bruxelles, Comanescu a participat indeaproape la negocierile care au dus atat la intrarea Romaniei in NATO (2002), cat si in UE (2007). In momentul in care a fost numit in fruntea Ministerului de Externe, Comanescu tocmai isi incheiase mandatul de ambasador pe langa UE si se pregatea sa se intoarca in tara.
Domnule ministru, in 2005 va aflati pe lista ministrului de Externe de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, a diplomatilor care trebuiau scosi din functii, ideea fiind ca trebuia curatat corpul diplomatic de persoanele formate in vremea lui Ceausescu. Astazi, in mod spectaculos, dupa ce v-ati aflat in capul acelei liste, conduceti Ministerul de Externe, insa banuielile asupra trecutului dumneavoastra nu s-au risipit. In ce stare de spirit v-ati preluat postul?
Dati-mi voie sa aduc un mic amendament: din cate imi amintesc, numele acelea ale ambasadorilor vizati erau mentionate de unele ziare. Nu stiu sa fi existat o lista a domnului Ungureanu. Dimpotriva, dumnealui a formulat aprecieri deosebite la adresa mea, pentru care ii sunt recunoscator. Nu inteleg aceasta atitudine romaneasca, manifestata prin suspiciune si acuzatii vagi. Suntem oare responsabili pentru momentul in care ne-am nascut? Nu vad de ce trebuie sa fim acoperiti de vina si banuiala pentru faptul ca ne-am nascut si