IOANA LUPEA: "Alegerile pentru Primăria Capitalei reprezintă un test de rezistenţă a electoratului bucureştean la seducţia populismului."
Mai mult decât o competiţie între candidaţi, partide sau proiecte, scrutinul din iunie este o încleştare între simţire şi raţiune; mai prozaic, o bătălie între populişti şi administratori. Adică între cei care nu au proiecte, dar linguşesc şi cei care se mai pricep la administraţie, dar nu şi la flatarea alegătorului cu reverenţe dezgustătoare. Victoria va depinde mai mult de cine votează.
În colţul populiştilor îl avem pe Sorin Oprescu (autoproclamat independent), iar în cel opus - pe Vasile Blaga (PDL), pe Ludovic Orban (PNL) şi pe Cristian Diaconescu (PSD). În prima categorie intră şi candidaţi la sectoarele Capitalei, cum este Cristian Popescu-Piedone (PC) pentru patru, care îşi îmbrobodeşte alegătorii cu clişee ca „biroul primarului este în stradă“ şi alte asemenea promisiuni ademenitoare, dar goale de conţinut. Între extreme, Gozmin Guşă. Candidatul PIN a adoptat refrenul populist al candidatului antisistem, dar este capabil şi să facă diferenţa între afluire şi defluire. Prezentându-se ca „decreţel“, Guşă îşi revendică, cu şanse de succes, o nişă.
Sorin Oprescu este singurul candidat la şefia Bucureştiului care nu a prezentat nicio soluţie, niciun proiect, nici măcar un crâmpei de idee. Salvarea de la treaba plictisitoare de a prezenta scheme şi planuri i-a venit săptămâna trecută de la Iosif Boda, care într-o emisiune la Realitatea TV a emis următoarea teză, încuviinţată zgomotos din studio de Oprescu: toţi candidaţii vor veni cu aceleaşi soluţii, pentru că nu există altele pentru Bucureşti. Cel mai probabil Sorin Oprescu nu se va pierde în detalii ca „managementul traficului“, inelul principal şi inelul secundar, pasaje subterane şi supraterane. El este convins că va câştiga votul bucu