Deşi prognozele iniţiale anunţau o vară normală, pentru iunie şi iulie se aşteaptă temperaturi mai mari decât normele climatologice şi cantităţi reduse de precipitaţii. Sursa: AP
Primăvara capricioasă anunţă o vară la fel de instabilă din punct de vedere meteorologic. Conform prognozei pentru următoarele trei luni, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, luna mai se anunţă cu temperaturi normale, dar şi cu ploi în averse, vijelii şi grindină. Pentru iunie sunt anunţate temperaturi mai mari decât normele climatologice, cantităţi reduse de precipitaţii, care ar putea face trecerea spre o lună şi mai secetoasă: iulie, mai călduroasă şi la fel de lipsită de precipitaţii.
Dacă vara anului trecut a fost cea mai caldă din 1901 (când au început măsurătorile în România) şi până acum, în ceea ce priveşte seceta, a fost comparabilă cu vara deja intrată în istorie din 1946. S-a depăşit maxima absolută a lunii iulie la nivelul întregii ţări, iar în peste 140 de staţii meteorologice, maximele zilnice au bătut recorduri. Iată ce ne aşteaptă în ultima lună de primăvară şi primele de vară.
MAI. Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale. Cu toate acestea, este posibil ca, în cele mai calde zile, termometrul să indice peste 30 de grade Celsius. La cealaltă extremă vor sta nopţile cu temperaturi apropiate de 0 grade C, dar asta doar în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Din punctul de vedere al precipitaţiilor, nu vor fi depăşite limitele obişnuite pentru această lună, chiar dacă vremea va mai avea manifestări de instabilitate.
IUNIE. Luna lui Cireşar se anunţă mai caldă decât în mod obişnuit, urmând traseul de anul trecut, când au fost depăşite maximele absolute ale lunii în peste 50 de staţii meteorologice. În cele mai calde zile, mercurul din termometre va urca deasupra însemnului cu 35 d