Cunoscută încă din timpul Imperiului Roman, broccoli este o legumă consumată astăzi în toată lumea. Numele său englez derivă din italianul “brocco” şi din latinul “bracchium”, care înseamnă braţ sau ramură. Cunoscută încă din timpul Imperiului Roman, broccoli este o legumă consumată astăzi în toată lumea. Numele său englez derivă din italianul “brocco” şi din latinul “bracchium”, care înseamnă braţ sau ramură. Înrudită cu varza şi conopida, leguma, de culoare verde, galbenă sau violetă, este bogată în vitaminele A şi C, în fier, calciu şi fibre. În acelaşi timp, broccoli are puţine calorii, fiind recomandat pentru consum deopotrivă de medici şi de nutriţionişti.
Aliment medicament
Broccoli se cultivă, ca şi conopida, plantîndu-se la începutul lunii mai. Se recoltează treptat, pe măsură ce se formează lăstarii din inflorescenţă. Întrucît e mai puţin sensibil la căldură, broccoli poate fi cultivat şi în timpul verii. Fiind asemănător la gust, dar cu o consistenţă mai fină decît conopida, brocolii poate fi folosit cu succes la prepararea aceloraşi tipuri de mîncare.
Cei interesaţi în primul rînd de acţiunile terapeutice ale acestei legume, o pot consuma sub formă de suc proaspăt (obţinut cu storcătorul electric). Peste sucul de broccoli pot fi adăugate cîteva picături de zeamă de lămîie. Un pahar de suc consumat zilnic timp de cîteva săptămîni ajută la întărirea sistemului imunitar. Recomandate sunt şi salatele. Cu trei broccoli, patru linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet de vin, două roşii, sare, piper şi mărar se poate prepara o salată delicioasă. Astfel, se spală broccoli şi se pun într-un vas cu apă clocotită cu sare. După aproximativ cinci minute, se scot, se scurg bine şi se lasă la răcit. Separat se face un sos vinegretă din ulei, oţet, sare, piper şi mărar. Broccoli răciţi se desfac în bucheţele, se aşază pe un platou,