Festivalul Romaniei la Stuttgart
Meticulos cum il stim, neamtul pregateste de doi ani, un festival care sa spuna bun-venit Romaniei in UE. Cliseele „Drakula si Ceaucescu” sunt inca larg raspandite in Germania, organizatorii festivalului incearca sa le contracareze prin alternative. Ospitalitate, cultura contemporana performanta si un cioban mitos cu suba si cusma fac noul brand romanesc, lansat la festival.
Se anunta si un masiv interes al firmelor din Baden-Wurttemberg, sa produca in Romania, chiar daca nu neaparat „dupa modelul Nokia”.
Placinte si jazz
„O tara necunoscuta si plina de surprize, cu peisaje pitoresti si o cultura cu radacini latine, orientale si slave”. Asa a fost prezentata tara noastra, nemtilor de la Stuttgart, in deschiderea Festivalului Romaniei, care se deruleaza timp de doua saptamani, la Centrul Cultural din Rotebuhlplatz, atent monitorizat de Dagmar Mikasch-Kothner, directoarea VHS Stuttgart si de Mariana Recker, de la Biroul de Legaturi economice din acest oras.
Intre 26 aprilie si 9 mai, artisti alesi pe spranceana fac dovada ca Romania nu este doar tara lui Dracula si a cainilor maidanezi, ci si un loc al creativitatii de nivel european. In program figureaza dans (Andreea Capitanescu), recitaluri de pian (Dana Borsan), dar si lectii de bucatarie romaneasca. Serile de literatura (Jan Cornelius, Dan Lungu) sunt completate cu expozitii foto (Beatrice Minda) si folclor cu trupa Gugulanii.
Ospitalitate cu tuica si colaci cu sare
Foto: Hotnews
Expunerilor tematice despre manastiri (Brigitta Gabriela Hannover) si pesterile romanesti (Valentin Winter) le urmeaza degustari de placinte banatene.
Ritmurilor de jazz, li se asociaza dezbateri tari, cu privire la situatia populatiei rroma si schimbarea la fata a Romaniei, dupa intrarea in Uniunea Europeana. Inso