Proiectiile analistilor straini privind economia raman pesimiste in comparatie cu cele ale bancilor locale, principalele puncte de divergenta fiind ritmul de crestere economica si nivelul inflatiei.
In timp ce BCR, cea mai mare banca locala, vede o accelerare usoara a cresterii economice anul acesta, la 6,1% fata de 6% cat a fost in 2007, analistii UniCredit considera ca ritmul va incetini la 5,5%. Pentru anul viitor UniCredit anticipeaza o crestere a economiei cu numai 5%, spre deosebire de analistii BCR, care se asteapta la o mentinere a pasului la 6%.
Analistii BCR asteapta pentru anul acesta o crestere a investitiilor straine directe, la 7,8 miliarde de euro, fata de nivelul de 7 miliarde de euro inregistrat in 2007, pe fondul atragerii de fonduri in industrie, dar si al finalizarii unor privatizari.
"Avand in vedere valoarea ridicata inregistrata de investitiile straine directe in primele doua luni din acest an, de 1,2 miliarde euro, si perspectivele bune pentru restul anului, am revizuit in crestere estimarea pentru finalul anului la 7,8 miliarde euro. Estimarea se bazeaza si pe veniturile care se pot incasa in anul 2008 in urma privatizarii unui numar de aproximativ 60 de societati comerciale de stat", arata cea mai recenta editie a studiului "Sinteze macroeconomice", realizat de departamentul de cercetare al BCR.
Spre deosebire de Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, Romania a inceput sa atraga investitii straine directe semnificative, respectiv fluxuri anuale de peste cinci miliarde de euro, abia dupa anul 2004, o prima consecinta a acestei intarzieri in atragerea de fonduri in industria prelucratoare fiind dezechilibrul puternic dintre importuri si exporturi din ultimii ani, ceea ce a determinat aparitia unui deficit comercial semnificativ.
Analistii noteaza ca abia in acest an investitiile straine directe incep sa