Repatrierea profiturilor contribuie substanţial la creşterea deficitului extern al economiei România este ţara unde se amortizează repede investiţia. Acesta ar putea fi un bun slogan
Repatrierea profiturilor contribuie substanţial la creşterea deficitului extern al economiei
România este ţara unde se amortizează repede investiţia. Acesta ar putea fi un bun slogan publicitar pentru atragerea investitorilor străini, dar şi un bun avertisment pentru autorităţi că trebuie să încurajeze reinvestirea profiturilor.
Dividendele (partea din profit aferentă acţionarilor) totale retrase de investitorii străini în perioada 2005-2007 au ajuns la 10,3 miliarde de euro (o creştere medie anuală de 40%), de cinci ori mai mult decât retragerile din perioada 2002-2004, se arată într-un raport prezentat ieri de departamentul de cercetare al Băncii Comerciale Române (BCR). Suma de 10 miliarde de euro este considerabilă, dacă ţinem cont de faptul că, în perioada 2005-2007, investiţiile străine directe s-au ridicat la "numai" 21 de miliarde de euro.
De asemenea, suma este mare şi privită în comparaţie cu stocul de investiţii străine totale (realizate până în prezent), de circa 42 de miliarde de euro. Cifrele nu sunt însă surprinzătoare. În primele două luni ale anului, spre exemplu, veniturile repatriate de investitorii străini s-au ridicat la 800 de milioane de euro, mai mult de jumătate din cele 1,5 miliarde de euro intrate în aceeaşi perioadă în ţară, sub forma investiţiilor străine directe. Proporţia se păstrează, aceeaşi situaţie fiind şi în primele două luni ale anului trecut.
Retragerile investitorilor străini devin astfel o sursă importantă de acumulare a deficitului de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de capital) şi implicit a dezechilibrelor din economie. Faimoasele intrări de la muncitorii din străinătate (considerate vitale p