Vă simţiţi foarte obosit! Durerile musculare sau articulare nu vă dau pace! La prima vedere, aceste simptome par banale şi tindem să le punem pe seama stresului.
Vă simţiţi foarte obosit! Durerile musculare sau articulare nu vă dau pace! La prima vedere, aceste simptome par banale şi tindem să le punem pe seama stresului. Totuşi, aceste simptome supărătoare pot avea o cu totul altă cauză: hiperaciditatea, ne spune nutriţionistul francez Herve Grosgogeat. Într-un interviu publicat în revista Paris Match, acesta ne atrage atenţia că hiperaciditatea demineralizează organismul prin eliminarea calciului, unul dintre factorii care luptă cu aciditatea în exces. Dacă avem o dietă săracă în calciu şi suferim de hiperaciditate, organismul extrage calciul din sistemul osos. Demineralizarea osoasă este un fenomen lent, care debutează cu banalele dureri articulare sau musculare şi evoluează încet, dar sigur către osteoporoză.
Acidifiant sau alcalin
Pentru a controla hiperaciditatea şi a evita demineralizarea osoasă, trebuie păstrat echilibrul între alimentele acidifiante şi cele alcaline. Alimentele care favorizează apariţia acidităţii sînt: carnea de vită, de porc, de vînat, peştele, mezelurile, ouăle, brînzeturile, untul, untura, margarina, cerealele rafinate, unele sortimente de pîine, soia, fasolea uscată, nucile, seminţele de dovleac, seminţele de floarea-soarelui, zahărul, produsele de patiserie, cafeaua, ceaiul, cacaoa. Aciditatea provocată de aceste alimente poate fi evitată dacă includem în dietă alimentele alcaline. În categoria alimentelor alcaline intră: cartofii, salata verde, broccoli, spanacul, varza, morcovii, sfecla, napii, bananele, curmalele, smochinele, merele, perele, lămîile.
Echilibru
“Odată asimilate de organism, alimentele acidifiante cresc aciditatea mediului intern, chiar dacă nu sînt acide la gust. Gîndiţi-vă în a