Activitatea investitorilor straini pe piata locala s-a intensificat pe fondul imbunatatirii sentimentului regional Dealerii de pe piata valutara de la Bucuresti au tranzactionat in medie 1,73 miliarde de euro in fiecare zi lucratoare din aprilie.
Volumul operatiunilor de pe piata valutara locala marcheaza astfel o revenire usoara, dupa ce coborase puternic de la inceputul anului. Daca in ianuarie media zilnica a fost de 2 miliarde de euro, volumul operatiunilor era in martie cu 20% mai mic, de numai 1,58 de miliarde de euro.
Restrangerea activitatii pe piata valutara a coincis cu o atenuare a fluctuatiilor de curs, dupa deprecierea brusca din ianuarie.
La inceputul anului leul a intrat sub o presiune puternica, marii investitori internationali pariind pe o depreciere drastica a monedei locale, pana la niveluri de curs de 4-4,2 lei pentru un euro.
Sentimentul negativ privind economia romaneasca a fost alimentat atunci de rapoartele nefavorabile ale analistilor straini, care subliniau dependenta puternica a economiei romanesti de atragerea de capitaluri din strainatate, in contextul unui deficit comercial enorm si in crestere rapida, care era tot mai putin acoperit de investitiile directe. Aceasta in contextul turbulentelor de pe pietele internationale care au dus la o restrangere puternica a lichiditatii, facand astfel accesul la finantari mult mai dificil.
Cotatiile au urcat astfel in numai cateva zile de la 3,6 la 3,8 lei pentru un euro, iar deprecierea fata de minimul ultimilor ani atins in vara trecuta ajunsese la 20%.
Cresterea cotatiilor a fost oprita atunci de o interventie energica a bancii centrale, potrivit dealerilor. BNR nu a confirmat, dar nici nu a negat aceste ipoteze, preferand sa pastreze tacerea asupra operatiunilor derulate pe piata valutara.
In conditiile in care oficialii BNR au transmis