Obezitatea, presarata cu multe dezastre de tratament, va atinge 700 de milioane de victime in 2015. Oamenii de stiinta asteapta in curand un vaccin pentru cea de origine infectioasa, iar compusii naturali, cum este ceaiul verde, se prezinta drept arme promitatoare. Magdalena Pasarica, cercetator in Louisiana, spune ca obezitatea ar trebui sa ne preocupe inainte de a ajunge la nivelul de „urs“.
Pe toti ar trebui sa ne sperie acest numar. Poate va ganditi ca nu este estetic sa fii supraponderal si de aici probleme cu increderea in sine si succesul in viata. Si asta este adevarat, dar consecintele obezitatii sunt mult mai complexe. Obezitatea creste riscul pentru boli cronice devastatoare, printre care se numara diabetul zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiunea, hemoragia cerebrala, anumite forme de cancer si multe altele. De aici nevoia urgenta de a trata si de a preveni obezitatea.
Tratamentul pentru obezitate in 2008 este paliativ si ne ofera 3 optiuni: 1) modificarea comportamentala, cresterea activitatii fizice si scaderea aportului energetic; 2) tratamentul chirurgical, care este recomandat numai categoriei de obezitate extrema, precum si gastric by-pass si legarea stomacului; 3) tratamentul medicamentos, recomandat pentru persoanele cu o gama mai larga de greutate si preferat de majoritatea persoanelor supraponderale.
In momentul de fata, numai doua medicamente sunt aprobate pentru tratamentul obezitatii: Sibutramine si Orlistat. Sibutramine actioneaza in creier ca sa scada apetitul, pe cand Orlistat opreste digestia de grasime in intestin. Aceste medicamente, combinate cu modificari comportamentale, determina o scadere in greutate de 8-10%, care este semnificativa medical. Dar evolutia tratamentului obezitatii a fost presarata cu multiple dezastre de tratament, incepand de la tratamentul cu hormoni tiroidieni complica