Preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cel mai mult în 2008, pe fondul creşterii costurilor de producţie Producţia de bunuri industriale consemnează noi recorduri ale creşterii
Preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cel mai mult în 2008, pe fondul creşterii costurilor de producţie
Producţia de bunuri industriale consemnează noi recorduri ale creşterii costurilor, indicele preţurilor la această categorie ajungând la 15,6% în martie 2008, faţă de aceeaşi lună din anul trecut. Efectul acestor scumpiri s-a repercutat direct asupra mărfurilor nealimentare din coşul de consum al populaţiei, ale căror preţuri au crescut, în aceeaşi perioadă de referinţă, cu aproape 6%.
Încă din toamna anului trecut, preţurile producţiei industriale şi-au accelerat creşterea de la lună la lună, depăşind în decembrie 2007 pragul de 10% faţă de decembrie 2006. Creşterea a continuat şi mai puternic în primul trimestru din 2008, ajungând în martie la 15,6% faţă de aceeaşi lună din anul trecut - un record absolut al ultimilor ani.
Dar scumpirea producţiei nu a rămas la nivelul restrâns al industriei, ci a început să se transfere în preţurile produselor finite, mai precis al mărfurilor nealimentare care fac parte din coşul inflaţiei. Articolele de încălţăminte sau îmbrăcăminte, mobila, electrocasnicele, detergenţii, cosmeticele şi toate celelalte bunuri aparţinând grupei "nealimentare" din coşul de consum al populaţiei s-au scumpit din ce în ce mai mult în ultima perioadă, pentru că producţia acestora a fost tot mai costisitoare.
În ianuarie 2008, creşterea medie a preţurilor la aceste mărfuri era de 3,6% faţă de ianuarie 2007, ajungând la aproape 6% în martie 2008 faţă de aceeaşi lună din anul anterior. Şi, cum mărfurile nealimentare deţin cea mai mare pondere (44,7%) în coşul de consum, nu e de mirare că inflaţia a ajuns, în martie, la recordul multi