Modificarea Constitutiei – iata tema esentiala anuntata de seful statului in interviul acordat postului public de radio. Nu razboiul cu Iliescu, nu aprecierile despre campania electorala, nu atacurile la Curtea Constitutionala. Basescu a aruncat in treacat o informatie mai putin spectaculoasa, dar care va constitui substanta dezbaterilor din perioada urmatoare. A anuntat ca va solicita unei echipe de specialisti din afara Palatului Cotroceni o viziune asupra modificarii Constitutiei, care sa intre in dezbatere publica “poate la sfarsitul acestui an”. Pasul urmator va fi sa ceara institutii noi pentru o noua Romanie. Este ultima carte, ultimul proiect major capabil sa inghita altele mici si cu potential de mobilizare populara.
Lui Traian Basescu i-a ramas practic ultima carte credibila de jucat: o reforma din temelii a institutiilor esentiale din Romania. O noua arhitectura institutionala. Ele, institutiiile, n-au fost cu adevarat modernizate la precedenta modificare a Constitutiei operata in 2003 sub Iliescu-Nastase, ci coafate pe ici pe colo, adaptate putin la cerintele UE.
In rest, Romania a ramas o republica ambigua, cu institutii-mutant, antireformiste sau nefunctionale, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii sau Curtea Constitutionala. Presedintele Traian Basescu n-a dat detalii iar la Cotroceni domneste discretie maxima. Specialistii in drept constitutional, potentiali membri ai viitoarei comisii, refuza, in mod semnificativ, sa comenteze.
Traian Basescu a mai pus in discutie inca din primele luni de mandat nevoia unor noi modificari aduse legii fundamentale. Dar discutia era atunci necoapta, provocata exclusiv de relatia sa tensionata cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Acum insa, miza modificarii legii fundamentala a crescut. Ii priveste atat cariera politica, dar de succesul sau esecul demersului sau depinde totusi viito