Programul de modernizare a sistemelor centralizate de incalzire si reabilitare termica a cladirilor - "Termoficare 2006 - 2009" - a fost prelungit pina in 2015, cu un total al investitiilor in sistemul urban de energie termica estimat pentru acest interval la 2,7 miliarde euro.
Prelungirea cu sase ani a perioadei de aplicare a programului a fost decisa de Guvern, prin hotarire. Conform procedurii stabilite de Executiv, pina la 70% din costuri sint acoperite de la bugetul de stat, iar diferenta este suportata de autoritatile locale beneficiare, pentru sistemele de incalzire, respectiv de asociatiile de proprietari pentru reabilitarea termica a blocurilor. Sumele ar urma sa fie distribuite pe baza unor proiecte elaborate de autoritatile locale care administreaza sisteme centralizate de producere, transport si distributie a energiei termice. De altfel, municipalitatea locala impreuna cu operatorul local de termoficare - SC "CET" SA, au depus de mai bine de un an de zile un astfel de proiect de modernizare a sistemului local de termoficare inca de pe vremea cind director in cadrul unitatii de implementare a proiectului era fostul sef al "CET" SA, Vasile Muntenita.
"Strategia nationala privind alimentarea cu energie termica a localitatilor prin sisteme de productie si distributie centralizate evalueaza necesarul de investitii pina in anul 2015 la circa 340 milioane de euro/anual, in total circa 2,72 miliarde de euro", se arata in hotarire. De asemenea, in acelasi act normativ se precizeaza ca scopul acestui program de investitii este eficientizarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica, avind ca obiectiv final reducerea consumului de resurse energetice primare pentru producerea energiei termice cu cel putin un milion Gcal/an fata de consumul din 2004.
De mentionat ca in prezent, tariful la energia termica furnizata popul