Termocentralele nu reuşesc să se încadreze în raţia de carbon Depăşirile vor costa fiecare poluator milioane de euro, care se vor regăsi în preţul energiei Anul 2007 a prins
Termocentralele nu reuşesc să se încadreze în raţia de carbon
Depăşirile vor costa fiecare poluator milioane de euro, care se vor regăsi în preţul energiei
Anul 2007 a prins marii producători de energie electrică de pe piaţa internă descoperiţi la capitolul mediu. Cei mai mulţi au depăşit cotele de emisii de dioxid de carbon alocate de Ministerul Mediului. Dacă obligaţia de a cumpăra certificate de emisii suplimentare, pentru a nu fi penalizaţi, nu s-a resimţit atât de tare în bugetul acestor companii, din acest an situaţia s-ar putea schimba radical.
Ministerul Mediului a publicat zilele trecute lista cu emisiile de dioxid de carbon (CO2) realizate la nivelul economiei în 2007. Principalii poluatori, companiile din domeniul energiei, au avut în general probleme în a se încadra în plafonul de certificate aferente emisiilor de CO2, alocat pentru anul trecut.
Cea mai grea situaţie o au complexurile energetice din bazinul Olteniei, în special cel de la Craiova. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), colectate de la operatori până la 29 aprilie, Complexul Energetic Craiova a produs anul trecut 5,778 milioane tone de dioxid de carbon. Producătorul a avut, însă, prin Planul Naţional de Alocare pentru 2007, dreptul de a elibera în atmosferă doar 4,727 milioane tone CO2. Diferenţa reprezintă practic peste un milion de certificate de emisii care ar fi trebuit să fie cumpărate de CE Craiova, un certificat fiind echivalentul unei tone de dioxid de carbon.
Complexul Energetic Rovinari a depăşit alocarea cu circa 646.000 tone de dioxid de carbon, iar complexul Turceni a produs cu 444.018 tone de emisii de carbon peste limita aprobată. Dep